Ster Borgman

Biografie

Voor mijn laatste project heb ik roest in glas gesmolten als natuurlijk pigment. Ik zie mijzelf als een magisch wetenschapper en ik heb roest onderzocht. Roest is een groeiend kristal dat langzaam overgroeit. Het lijkt alsof het niet beweegt, maar als je wegkijkt begint het overal te groeien en te druipen. Ik maak zwart roestpigment van oude roestige objecten en smelt het tussen paren van glasplaten in een glasoven. De oven bereikt een temperatuur van ongeveer 840 ̊C. Het glas smelt samen en vangt de roest tussen de twee platen. Het roest begint dan te koken en te bruisen. Uiteindelijk transformeert de roest door de hitte van kleur – van zwart naar verschillende tinten rood. Het glas in mijn werk komt voornamelijk van oud Aalsmeerse kassen. Ik ben geboren en opgegroeid in Aalsmeer, waar we veel oude kassen hebben. Sommige zijn verlaten en overwoekerd, waardoor je je misschien afvraagt wat er binnenin groeit. Een oude verlaten kas maakt de overgroeiende kwaliteit van onkruid zichtbaar, maar in mijn werk is het roest het onkruid. Roest groeit ook, maar dan heel langzaam. Deze glasplaten zijn stills, die een fractie laten zien van de lange levensduur van roest in de diepe tijd. Maar misschien breekt het glas over een jaar, acht jaar of achthonderd jaar, verkruimelt het weer tot zand komt de roest vrij.

Contactgegevens

Impressie

voorbeeld-kunst
voorbeeld-kunst-2